content image

Grenzeloos genieten

Wold zonder grenzen met een verrassende variatie aan bos en stuifzand....

Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland, ligt een bijzonder gebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als Nationaal Park. Het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa  en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied.

http://www.nationaalpark-drents-friese-wold.nl/

In het Doldersummerveld heeft de Stichting Het Drents Landschap eveneens een uitkijktoren geplaatst die een weids uitzicht biedt op het mooie heideveld aan je voeten. De uitgestrektheid doet haast onnederlands aan.

Het gebied rondom Frederiksoord, Wilhelminaoord en Boschoord maakt deel uit van de Koloniën van Weldadigheid.
Deze landloperskoloniën werden in de vroege 19de eeuw opgericht door generaal Johannes van den Bosch. Het plan was om de armsten in de maatschappij daar om te scholen tot landarbeiders en zo in de samenleving te integreren.

De Maatschappij van Weldadigheid voorzag tot in de jaren dertig van de twintigste eeuw in werk, onderdak, onderwijs en zorg.

Er is nog veel van dit verleden te zien in het landschap: kolonieboerderijtjes, huis Westerbeek, de mandenmakerij, de gaar- keuken, de diverse scholen en kerken, het dorpshuis van Wilhelmina- oord én de verkaveling van het land. De huidige Maatschappij van Weldadigheid zet zich in om de tastbare sporen van het cultureel erfgoed te bewaren.

Duisternis & Sterren

Het Dwingelderveld en het Drents Friese Wold zijn twee van de donkerste plekken van Nederland. Tijdens een heldere nacht zie je ontelbaar veel sterren in de lucht. In een stad zie je 50 sterren in een donkere nacht. Midden op het Dwingelderveld zo’n 2500 en in het Drents Friese Wold zie je er wel 2900!

Kom ook eens de nacht beleven in de duisternis van Het nationale park van Drenthe. Ga er op uit en geniet van de sterrenhemel op het Doldersummerveld.

Omdat de duisternis het zicht beperkt, komen andere zintuigen aan bod. De geuren 's nachts lijken veel intenser en met een beetje geluk hoor je de roep van een bosuil, een ree blaffen of een kikkerconcert.

Vledder, Frederiksoord, Doldersum, Maatschappij van Weldadigheid

Tegen de grenzen van de buurprovincies Overijssel en Friesland ligt het fraaie Drentse dorp Vledder, zeer geschikt voor natuurminnaars, cultuurliefhebbers, wandelaars, fietsers en rustzoekers.  De authentieke Drentse kenmerken, de natuurlijke schoonheid, de gast- vrijheid en de sfeer komen je tegemoet. De aanliggende kolonie- dorpen Frederiksoord en Wilhelminaoord hebben een uniek historisch verleden.

Proef de sfeer van die vroegere tijden in de Maatschappij van Weldadigheid en breng een bezoek aan museum de Koloniehof. In het prachtig gelegen Bosbad is het in de zomerheerlijk toeven. Verder profileert Vledder zich als cultuur- en kunstdorp. Niet voor niets; het Museum voor de valse kunst, grafiek en hedendaagse glaskunst én Miramar zeemuseum is absoluut een bezoek waard. 

 

Het kampterrein ligt ongeveer een kilometer ten Noordwesten van Doldersum; een klein Drents dorpje in de buurt van Vledder, Diever, Noordwolde en Elsloo. De omgeving biedt veel mogelijkheden voor een- of meerdaagse hikes (lees dus ook die pagina op deze site!); de bos- heide- en weidegebieden worden doorkruist door (vaak goed onderhouden en goed gemarkeerde) fietspaden.

Het Van Loonbos ligt aan de zuidgrens van het 'Drents-Friesche Wold', en dus ook vlak bij de grens van Friesland. Hoewel sommige delen van Drenthe overstelpt worden door het toerisme (zoals de omgeving van Dwingeloo) hoef je je hier niet wezenlijk zorgen te maken dat grote hordes kinderwagens en crossmotoren je tentje plat zullen rijden. Het is ons althans nooit overkomen.
Van plan om actief te zijn op het water? 't Is maar net wat je voor ogen hebt natuurlijk, maar binnen een straal van een paar kilometer zijn voldoende vaarwegen te vinden om een drijfnat pak te halen. Of je nu op zoek bent naar dat geweldige oversteek-stekje (bijvoorbeeld voor een hike) of naar een plek om er een dag met de kano op uit te trekken: het is nooit echt ver weg. 

De landelijke omgeving heeft natuurlijk wel als gevolg dat het openbaar vervoer er maar zeer beperkt aanwezig is. Vooral in de buurt van het kampterrein heeft ome bus of tante trein nou niet bepaald veel te bieden.

Een overzichtje:


Bereikbaarheid:

Per auto

Goed bereikbaar

Per fiets

Goed bereikbaar (veel fietspaden!)

Bus:

Slecht: Bushalte in Boyl, 2,5 km west

Trein:

Slecht: NS-station in Steenwijk, 20 km ZZW


Het is dus aan te raden om met de auto of op de fiets te komen; dan ben je ook een stuk mobieler omdat de afstanden hier over het algemeen toch iets groter zijn.
Qua faciliteiten in de buurt komen we er beter vanaf; het café zit om de hoek en de supermarkt is een paar kilometer fietsen. In Vledder zit ook een VVV, nog een paar cafés en restaurants, een cadeauwinkel, apotheek, bakker, postkantoor en dergelijke. Kortom, genoeg gelegenheid om fourage in te slaan.


Faciliteiten in de omgeving:

Hotel / Café-Restaurant

Hotel Doldersum Huenderweg 11, 8386 XB Doldersum

Grenzeloos en Zo , Boylerstraat 12, Doldersum

Supermarkt

COOP Dorpsstraat 32, Vledder.

Winkels Vledder 

Bakker, slager, sneup-winkeltjes, bank, postkantoor , een prima Chinees restaurant e.d., .

Artsen

Vledder Pastorieweg 16

5 km ZW

Frederiksoord Maj. van Swietenlaan 2

7 km ZW

Apotheek

Vledder Pastorieweg 16

   

Voor de adressen van artsen e.d. in de omgeving kun je natuurlijk altijd op het internet terecht . Tips over doe-dingen en leuke adresjes kun je natuurlijk via het internet opzoeken.

Let op: Op het kampeerterrein zelf heb je een zeer slechte internet verbinding!