content image

Grenzeloos genieten

Wold zonder grenzen met een verrassende variatie aan bos en stuifzand....

Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland, ligt een bijzonder gebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als Nationaal Park. Het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa  en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied.

http://www.nationaalpark-drents-friese-wold.nl/

In het Doldersummerveld heeft de Stichting Het Drents Landschap eveneens een uitkijktoren geplaatst die een weids uitzicht biedt op het mooie heideveld aan je voeten. De uitgestrektheid doet haast onnederlands aan.

Het gebied rondom Frederiksoord, Wilhelminaoord en Boschoord maakt deel uit van de Koloniën van Weldadigheid.
Deze landloperskoloniën werden in de vroege 19de eeuw opgericht door generaal Johannes van den Bosch. Het plan was om de armsten in de maatschappij daar om te scholen tot landarbeiders en zo in de samenleving te integreren.

De Maatschappij van Weldadigheid voorzag tot in de jaren dertig van de twintigste eeuw in werk, onderdak, onderwijs en zorg.

Er is nog veel van dit verleden te zien in het landschap: kolonieboerderijtjes, huis Westerbeek, de mandenmakerij, de gaar- keuken, de diverse scholen en kerken, het dorpshuis van Wilhelmina- oord én de verkaveling van het land. De huidige Maatschappij van Weldadigheid zet zich in om de tastbare sporen van het cultureel erfgoed te bewaren.

Duisternis & Sterren

Het Dwingelderveld en het Drents Friese Wold zijn twee van de donkerste plekken van Nederland. Tijdens een heldere nacht zie je ontelbaar veel sterren in de lucht. In een stad zie je 50 sterren in een donkere nacht. Midden op het Dwingelderveld zo’n 2500 en in het Drents Friese Wold zie je er wel 2900!

Kom ook eens de nacht beleven in de duisternis van Het nationale park van Drenthe. Ga er op uit en geniet van de sterrenhemel op het Doldersummerveld.

Omdat de duisternis het zicht beperkt, komen andere zintuigen aan bod. De geuren 's nachts lijken veel intenser en met een beetje geluk hoor je de roep van een bosuil, een ree blaffen of een kikkerconcert.

Vledder, Frederiksoord, Doldersum, Maatschappij van Weldadigheid

Tegen de grenzen van de buurprovincies Overijssel en Friesland ligt het fraaie Drentse dorp Vledder, zeer geschikt voor natuurminnaars, cultuurliefhebbers, wandelaars, fietsers en rustzoekers.  De authentieke Drentse kenmerken, de natuurlijke schoonheid, de gast- vrijheid en de sfeer komen je tegemoet. De aanliggende kolonie- dorpen Frederiksoord en Wilhelminaoord hebben een uniek historisch verleden.

Proef de sfeer van die vroegere tijden in de Maatschappij van Weldadigheid en breng een bezoek aan museum de Koloniehof. In het prachtig gelegen Bosbad is het in de zomerheerlijk toeven. Verder profileert Vledder zich als cultuur- en kunstdorp. Niet voor niets; het Museum voor de valse kunst, grafiek en hedendaagse glaskunst én Miramar zeemuseum is absoluut een bezoek waard.